Patih Aria Gajah Mada/Sayyid Ali Nurul Alam Al-Akbar Bin Sayyid Husin Jamaluddin Jamadil Kubra Azmatkhan Al-Husaini Sultan Qumbul Patani Besar(Kelantan-Patani-Terengganu)


Sunan Gunung Jati

Sunan Gunung Jati, salah seorang keturunan Syed Ali Nurul Alam

Pateh Aria Gajah Mada adalah nama gelaran kepada Sayyid Ali Nurul Alam bin Maulana Sayyid Husin Jamadil Kubra Al Azmatkhan Husaini.Beliau lahir di Kerajaan Campa pada tahun 1360 M.Bonda beliau ialah Puteri Selindung Bulan atau Puteri Sahirah binti Sultan Baki Syah.Dan ini bermakna beliau adalah anak saudara kepada Raden Perlangu atau Raja Kemas Jiwa atau Prabu Bhre Parameswara atau Sultan Iskandar Syah atau Betara Majapahit Barat.Dari Sayyid Ali Nurul Alam banyak melahirkan Keturuanan Raja Raja dan Sultan Nusantara.Seperti Sultan Kelantan,Sultan Ceribon,Sultan Pagar Ruyung dan Sultan Ternate juga Sultan Demak.Anak beliau ramai dan saya hanya ketahui seramai 8 orang sahaja iaitu

1.Wan Abdullah/Wan Bo Teri Teri/Sultan Hud.

2.Wan Husin Senawi.

3.Wan Demali/Laksamana Bentan.

4.Wan Jamal.

5.Wan Biru/Puteri Cempaka Biru.

6.Wan Hasan

7.Wan Senik

8.Wan Muhamad Sallih Al Lagihi

Seperti Bapa nya Maulana Sayyid Husin Jamadil Kubra, beliau sentiasa bergerak untuk berdakwah.Dan sambil itu beliau juga seorang Panglima Perang.Beliau ialah Panglima Perang Kerajaan Campa.Dari Panglima Perang beliau di lantik menjadi Perdana Menteri di zaman Bapa Saudara nya memerintah ,iaitu Sultan Iskandar Syah.Sejarah hidup beliau memang penoh dengan misi dakwah dan Perang.Kerajaan yang selalu menggangu Kerajaan Campa ialah Kerajaan Ayuthia, yang di pimpin olih Raja Beromaraja 2.Beliau dan keluarga nya pernah lari ke Pasai, Terangganu dan Pahang.

Dalam anak Keturunan Maulana Sayyid Husin Jamadil Kubra seramai 6 orang,,,Jurai Sayyid Ali Nurul Alam lah yang PALING BANYAK!!!!.Bukan sahaja banyak tetapi Melahirkan Keturunan Raja Raja/Sultan Nusantara.Di antara keturunan Beliau yang kekal menjadi Raja dan Sultan Kelantan.Dan Keris Kerajaan Kelantan yang ada sekarang dari Warisan Sultan Iskandar Syah/Betara Majapahit Barat.

Melalui peperangan demi peperangan, keluarga Sayyid Ali Nurul Alam bersepah lari.Mereka lari ke Terangganu,Pasai,Johor ,Muar dan Melaka.Kerajaan Empayar Cermin Jeddah hancor pada serangan Tentera Ayuthia pada tahun 1465 M.Pada tahun 1467 M, Atas bantuan Negara sahabat seperti Melaka dan Pasai, Mereka menyerang Tentera Ayuthia.Serangan yang di ketui olih Sayyid Ali Nurul Alam dan di bantu olih Laksamana Hang Tuah,Tun Mutahir dan juga Laksamana Bentan Wan Demali.Tentera Gabungan Melayu ini berjaya menghancurkan Tentera Ayuthia, malang nya Sultan Iskandar Syah mangkat.Atas nasihat Sultan Mahmud Syah, Kerajaan Patani Kelantan dan Campa melantik  Sayyid Ali Nurul Alam menjadi Sultan Kerajaan Patani Besar.Beliau bergelar Sultan Qumbul.

Pada tahun 1470 M, Sultan Qunmbul atau Sayyid Ali Nurul Alam atau Pateh Aria Gajah Mada kembali ke rahmatullah.Beliau di makam kan di Kampong Garak Rawian, Binjal Limo,Patani….Seorang cucu ccicit nya iaitu Al Marhum Ustaz Wan Mohd Saghir Abdullah mencari dan menkaji Makam Sayyid Ali Nurul Alam selama 24 tahun, dan baru bertemu di Kampong seperti di atas.

KESIMPULAN NYA.

Para Habaib dan Sayyid dahulu sangat SUKAR dalam menyampaikan dakwah.Ada yang Terkorban SYAHID,ada yang lari bertempiaran untuk menyelamat kan cucu cicit mereka.Membuang Nama Bangsawan mereka, menyamar diri sebagai orang kampong kerana di kejar olih Musoh Islam.Mereka ini adalah dari Gelombang Pertama dan Kedua, Ahli Bait yang datang ke Nusantara.Jika kita baca Sejarah Perjuangan Mereka, kita akan mengalirkan Airmata !!!!.Mereka menyambut SERUAN DATUK MEREKA…RASULULLAH SAW…Walaupun mereka MEMBAYAR PADA HARGA YANG MAHAL

dari nota Pak Sheikh.

About these ads

21 responses to “Patih Aria Gajah Mada/Sayyid Ali Nurul Alam Al-Akbar Bin Sayyid Husin Jamaluddin Jamadil Kubra Azmatkhan Al-Husaini Sultan Qumbul Patani Besar(Kelantan-Patani-Terengganu)

 1. assalamualaikum…ambo rso letih kaki dh jln sna,jln sni,maaflaa deh,,nk mitok tupea neduh smeta..ble2 hirup udaro tnggo ni..buleh ko tuan umoh tu?

 2. timo ksih deh..maaf deh ambo ni jln2 jgok dok,smbil2 jln2 nk kenal2 mno tahu buleh nnyo2 sepatoh 2,sijil2 ambo tkdok,tpi besi buruk ado laa ni,ambo pun tk pnda jgok,klu tuan umoh buleh gak acu tgk2 besi buruk ambo ni,lamo dah duk bwk g rato2,klu jupo kaum kerabat gak,buleh la pakat2 kito smbung,jalin2 blik hbungan terp;utus dlu3..

 3. besi buruk ambo ni ado rjin jgok la nanyo2 kaba ore alim,tok2 gru,tok dekar2,org2 lamo..ktonya hok ambo dgr,dah oyak ktonyo hakmilik TUAN NAMO ATAH HOK TJUK BESAR TU dh ikut hok d dgr,phtu sore2 duk tgk..tkpola ambo suko dgar bnyk3..malaysia kito kea luah,13 butir negeri mesti smbung2 dok ko guano..?hehe

 4. Assalamualaikum………nama sebenar Wan Buhasri bin Wan Bujang Raya bin Wan Tahir bin Wan Salleh tapi dalam Kad Pintar Buhasri bin Bujang Raya sahaja,entah Kenapa?……..00-253222(k)……….Alamat No 10,Simpang 1185-73-100 Rancangan Perpindahan Negara Bukit Beruang Tutong TC3345.Negara Brunei Darussalam.Pekerjaan: Ahli(Wajib) Askar Simpanan Melayu Diraja Brunei,Gadong B.S.B. Brunei, Dan Pengawal Keselamatan(Setia Protective Security Services)Jerudong,Brunei. Tel+6738673990(Nokia70)

 5. Assalamualaikum … boleh berikan tajuk buku mengenai sejarah mumbaligh dari Yaman menyebarkan agama Islam dinusantara

 6. aku tidak begitu sependapat kalau Sayyid Ali Nurul Alam bin Jamauddin Al Husaini Al Akbar adalah Patih Gajah Mada Kerajaan Majapahit,karena tidak ada bukti-bukti yang otentik dari kitab Negarakertagama Majapahit maupun Kitab babad Tanah jawa,sampai saat ini pun Patih Gajah Mada masih belum diketahui dimana makamnya

  • tapi yang jelas Sayyid Ali Nurul Alam bin Jamalluddin Al Husaini Al Akbar adalah ayah dari Sunan Gunung Jati atau Raden Syarif Hidayatullah dengan Ibu Nyai Roro Santang Putri dari Prabu Siliwangi Hindu

  • beliau bukan pateh gajah mada tapi pateh arya gajah mada, beliau berbeda tahun dengan pateh gajah mada, beliau juga bukan ayah syarif hidayatullah tapi beliau merupakan kakek syarif hidayatullah..ayahanda beliau bernama syarif abdullah umdatuddin sultan negara kembayat negara/champa..mgkin anda bisa dapati info dari naqabat al-azmatkhan atau naqabah fatimiyah di jakarta….

 7. salam kenal..saya dari cirebon,jawa barat..kebetulan katanya saya masi keturunan kanjeng sunan gunung jati bin sayid abdulloh bin ali nurul’alam..ma’af saya mau tanya..apa ada kaitannya antara gajah mada yg ada di malaisya dg yg ada di keraja’an majapahit jawa timur.? Maksh..!

  • Ini Adalah pateh arya gajah mada…bukan pateh gajah mada….pateh arya gajah mada ialah ali nurul alam bin sayyid husin jamaludin alkubra…dia juga di kenal sultan qumbul, pernah menjabat sebagai perdana menteri krmudian sultan kerajaan kelantan-patani atau majapahit barat…dia leluhur bangsawan kelantan patani champa, dia juga leluhur sesiapa yang berasal dati keturunan syarif hidayatullah..suna gunung jati, dia adalah saudara maulana malik ibrahim, syarif mohammad kebongsuan, ali barokat..sila rujuk nawobah azmatkhan di jakarta untuk info lanjut…harap maklum

Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s