Daerah Kelahiranku Yang Indah Nan Unik


Daerah Kelahiranku Yang Indah  Nan Unik

Pantai Sri Tujuh

pintu masuk

Pintu Masuk Pantai Sri7

Chelet Penginapan Di Atas Teluk 7

Chelet Penginapan Di Atas Teluk 7

Chelet Di Atas Lagon

Chelet Di Atas Lagon

Pandangan Tepi Lagon 7

Pandangan Ke Arah Masjid

Pandangan Ke Arah Masjid

Pandangan Dari Udara

Pandangan Dari Udara

Mentari Senja Di Sri 7

Mentari Senja Di Sri 7

Pandangan Waktu Mendung

Pandangan Waktu Mendung

Tepi Pantai Yang Indah

Tepi Pantai Yang Indah

Sri Tujuh Di Waktu Pagi

Sri Tujuh Di Waktu Pagi

Pesta Wau Dan Layang-Layang Antarabangsa

Pesta Wau Dan Layang-Layang Antarabangsa

lagon dan tanah yang baru terbentuk

lagon dan tanah yang baru terbentuk

 Senja Yang Indah

Senja Yang Indah

Pandangan Yang Memukau Hati

Pandangan Yang Memukau Hati

Pesta Wau

Pesta Wau

Senja Memukau

Senja Memukau

Laut China Selatan

Laut China Selatan

Mentari Pagi Yang Indah

Mentari Pagi Yang Indah

Suluk Tok Selehor

Merupakan tempat beribadah atau pertapaan seorang Wali yang digelar Tok Selehor atau nama sebenarnya Abd. Rahman bin Othman. Lokasi perletakannya adalah di Tanah Perkuburan Kok Pasir yang dibuat seperti lubang kubur dimana saiznya hampir sama dengan kubur yang dibina untuk beribadat kepada Allah S.W.T.

Pondok ini didirikan pada penghujung abad ke 19. Beliau juga telah mendirikan sebuah madrasah untuk mengajar murid-muridnya. Tok Selehor seorang yang zuhud dan warak, beliau bimbang hatinya menjadi angkuh dan riak. Oleh itu, beliau membuat suatu lubang khas di antara perkuburan Kampung Selehor (berhampiran madrasah) untuk tempat “SULUK” agar beliau sentiasa ingatkan mati. Tempat tersebut masih kekal hingga ke hari ini.

Kini madrasah yang pernah beliau jadikan tempat mengajar ini telah dinaikkan taraf menjadi masjid dan kini dikenali dengan nama Masjid Tok Selehor.

Suluk, khalwat, tahannuth, uzlah kebiasaannya merujuk kepada satu aturcara untuk mendekatkan diri kepada Allah Ta’ala yang biasa dianjurkan oleh ulama’ sufi. Sebelum Nabi Muhammad s.a.w. dilantik sebagai rasul, baginda kerap bersuluk di gua hirak yg terletak di jabal nur, Mekah. Baginda mengosongkan hati dari makhluk dan mengingati kebesaran Tuhan yang menjadikan sekelian alam.
Manusia perlu mengasingkan diri dari masyarakat sementara waktu untuk membersihkan hati dari penyakit hati. Manusia biasa umpama ulat bulu yang gatal bila disentuh orang. Tetapi Tuhan ilhamkan kepada ulat bulu agar beruzlah (mengasingkan diri) di dalam kepompongnya untuk sementara waktu. Waktu beruzlah dipenuhi dengan berzikir mengingati Tuhan Yg Maha Esa. Apabila tiba masanya si ulat bulu akan keluar dari kepompong dengan sayap yg indah dan bebas dari alam ulat bulunya yg terhad di atas daun-daun hijau sahaja. Kali ini ia dikenali sebagai rama-rama yg sangat dikagumi dan hanya mendampingi bunga-bunga yg indah juga.
Begitulah manusia, kita sebenarnya perlu masa untuk beruzlah, bersuluk, berzikir mengingati Allah agar kita dianugerahkan perubahan ke arah kebaikan, sifat-sifat mahmudah yg indah, perilaku yang baik dan menjadi contoh bagi umat Islam yg lain. Luangkanlah sedikit masa beruzlah ke surau atau masjid. Jika ada habuan, kita dianugerahkan guru mursyid yg dapat memimpin kita bersuluk seperti yg telah dianjurkan oleh Tok Selehor (Ulama’ Sufi).

Suluk yang dilakukan dengan tumpuan dan ikhlas dapat mengubah sikap, sifat dan tabiat secara automatik tanpa disedari. Itulah kebaikan dan sumbangan yg paling berharga buat Agama Islam iaitu memperbaiki diri hingga menjadi contoh bagi orang Islam dan orang bukan Islam yg lain.

suluk t selehor 1

Suluk Tok Selehor

makam tok selehor

makam tok selehor

Lianglahad Dalam Suluk

Lianglahad Dalam Suluk

Pintu Masuk Lubang Suluk

Pintu Masuk Lubang Suluk

pandangan dalam suluk

pandangan dalam suluk

Iklan

10 responses to “Daerah Kelahiranku Yang Indah Nan Unik

  1. pondok ini dah pupus..ada upaya yang dibina semula pondok ini dengan nama darul hanan pondok Tok Sehehor oleh Dato’Dusuki Ahmad cucu Tok Selehor diatas tanah wakaf ipar Tok Selehor (moyang isteri saya, emak Datin Hajah Siti Zabedah isteri TMB Kelantan) yang diwakafkan untuk pondok, tapi yang di bina tak lain cuma rumah penginapan orang tua dan bercap biru berbendera dacing..:(

  2. isk isk isk…
    kalu tak boleh mewarisi ilmu tok selehor yang dikatakan mempunyai sanad yang baik

    • alhamdulillah…sekurangnya ambo dapat juga sikit sanab ilmu melalui beberapa jalan(tasauf-hikam, dari tok ayah hamid gunung dari hj ab rahman wa bharu dari pakcu abas selehor dari Tok Selehor, hadis -Kitab Azkar Imam Nawawi- dari Tuan Guru Haji Wan Mohamad Tendong, Pondok Pasir Tumbuh dari Tuan Guru Pak Cu Abas dari Tok Selehor, beberapa amalan dari ayah ayah dan tok sedara ambo dari Tuan Guru Hj Ismail Air Dingin (bapa sedara ayah ambo) dari Tok Selehor.

  3. salam ….boleh saya tahu apa kaitan tuan dengan tuan hj asyaari cucu tok selehong? samaada abang atau sepupu?

    • wslm moyang ambo (tok cik mat diah ka,pong berangan sebere selehor) ada talian saudara nga kuarga tok selehong…..isteri ambo pulak cicit sedara isteri tok selehong…tanah pondok selehong ada yang moyang isteri ambo wakafkan…

  4. Assalam.. saya nk tanya adakah tuan mempunyai salasilah keterunan tok selehong? sebab Dato’Dusuki Ahmad tu dgn ayah saya sepupu tp saya x pasti la 2 pupu ke 3 pupu ke.. klo tuan ada salasilah keluarga harap dapat berkongsi dgn saya.. wassalam..

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s