Cerpen : Perwira Jabal Panau


Oleh: Tok Uban
“ADAPUN selendang hijau yang usang ini terlalu sayang padaku. Sarungkanlah ia tatakala hendak berperang, kuberikan padamu untuk berbuat bakti di jalan Allah.” Kata-kata lembut Tuan Guru Syeikh Muhammad Samman mengalir segar di ingatan. Wajah bersih dan mata jernih itu terus-terusan menusuk api rindu yang tiada taranya.
Sekian lama hidup berguru dan mendalami pelbagai ilmu, sekelian persyaratan sebagai seorang murid dilaluinya dengan tabah yang tepu dan sabar yang padu, sehingga lulus dalam tapisan ujian. Hari ini, Syed Muhammad Umar Solahuddin mula melangkah turun dari Bukit Panau dengan mengusung satu amanat besar yang telah dipundakkan oleh gurunya, penguasa dan penjaga Bukit Panau yang satu ketika dahulu pernah menjadi pusat pemerintahan kesultanan melayu kerajaan Medang Kamulan.
“Telah kuajar segala seni dan agama, rebung yang terlentur dengan adab mulia. Telah sempurnalah pengajian anakanda, seperti mana Hang Tuah sahabat berlima. Justeru, amanah sultan ini, anakandalah yang layak memikulnya.” Ujaran Arwah Tuan Guru sehari sebelum beliau meninggalkan buana ini amat menyentuh hati. Kemangkatan Syeikh Samman adalah akibat racun sondak pari yang dicampur ke dalam air minumannya. SELANJUTNYA SILA KLIK https://Tokuban78.wordpress.com/

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s