Nikah Khitbah alternatif cegah masalah sosial


Muafakat Pondok SeMalaysia

Nur Aisar Noordin

SEJAK akhir-akhir ini seringkali kita membaca di dada akhbar ada sahaja kes pembuangan bayi, membunuh janin, seks bebas, ditangkap khalwat, penzinaan dan seumpamanya. Saya selaku mahasiswi universiti tempatan rasa terpanggil untuk menyuarakan pendapat serta pandangan terhadap isu yang di paparkan.

Kenapa hal ini masih berlaku? Semalam, 29 Mac 2012, kita digembar-gemburkan dengan berita penemuan mayat bayi dalam sebuah beg yang dilaporkan oleh Raiham Mohd Sanusi, terbitan akhbar Sinar Harian, tidak ketinggalan rentetan cerita kehilangan gadis-gadis yang melarikan diri atau dilarikan bersama kekasih, terutamanya kepada remaja-remaja yang mempunyai masa depan cerah.

Apakah puncanya? Bagaimana untuk mengatasi masalah ini? Kita perlu bertindak sekarang bak kata pepatah Melayu “Mencegah lebih baik daripada merawat” – jawapannya ialah Khitbah (nikah gantung), ia adalah merupakan jalan penyelesaian yang terbaik dan mengikut kehendak syara’ Islam dengan zaman era globalisasi yang penuh teknologi semasa.

Khitbah secara literalnya, menurut bahasa ia membawa maksud pertunangan, meminang, melamar…

Lihat pos aslinya 528 kata lagi

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s