Al-Quran buka pintu hati Myriam


Pusat Kefahaman Islam AKI

Susunan ZUARIDA MOHYIN

MYRIAM Francois-Cerrah, yang juga dikenali dengan nama Emilie Francois dilahirkan 29 tahun lalu, sebelum ini adalah pelakon Britain yang berdarah kacukan Perancis dan Ireland.

Kerjaya seninya bermula seawal usia 12 tahun ketika membintangi filem Sense and Sensibility (1995). Dia membawakan watak Margaret Dashwood sebaris dengan pelakon Emma Thompson and Kate Winslet.

Kemudian menerima tawaran lakonan dalam filem Paws (1997) bersama Nathan Cavaleri and Heath Ledger dan New Year’s Day (2000), dia membawa watak Heather.

Pada tahun 2003, selepas melakukan penyelidikan luas ke dalam aspek kepercayaan beragama, Myriam telah mengambil keputusan mengejutkan semua pihak dengan mengucap dua kalimah syahadah, sekali gus bergelar Muslim pada usianya menginjak 21 tahun ketika itu.

Kini, Myriam aktif sebagai jurucakap bagi mengenali umat Islam dengan muncul di program perbandingan agama Big Question, di stesen televisyen BBC pada tahun 2008 hingga 2011 bergandingan dengan Dame Ann Leslie, Beverly Knight, Rev. Peter Owen-Jones dan ramai…

Lihat pos aslinya 454 kata lagi

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s